השבוע הצביעו רוב רב הכנסת בקריאה טרומית על החוק לפיזור הכנסת מה שיביא אותנו בוודאות די גבוהה לסבב בחירות רביעי (!) תוך שנתיים בלבד. רבות דובר על המחיר לכלכלה ולחברה הישראלית כתוצאה מסבבי הבחירות הבלתי נגמרים. אדיר קינן, מנכ”ל כח נדלן התחדשות עירונית מאיר זרקור על הפגיעה הצפויה בשוק הנדל”ן.
מאת: אדיר קנין, מנכ”ל ובעלים – כח נדלן התחדשות עירונית
ב-2014 אישרה הכנסת את החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים – הידוע גם בשמו ‘חוק הותמ”ל’ (סוג של ראשי תיבות של ועדה ארצית לתכנון ובניה של מתחמים מועדפים לדיור).
מטרת הקמתה של הועדה הוא קידום אישורן של תכניות מגורים שקיבלו מעמד של עדיפות לאומית
בין היתר קידמה הותמ”ל תוכניות ענק בהרצליה, תל השומר – רמת גן, שטח שדה התעופה שדה דב – וגם מספר מתחמים לפינוי-בינוי בעיר לוד ועוד – סה”כ קידמה הוועדה עד היום תוכניות לבניית 100,000 יח”ד – דבר שלדעת כל אנשי המקצוע תרם תרומה משמעותית לעצירת או לכל הפחות מיתון עליות המחירים בשוק הנדל”ן בשנתיים האחרונות.
אממה… החוק בנוי כהוראת שעה שתוקפה פג לפני חצי שנה, ובנוסף יש בו עוד מספר שינויים שחברי הכנסת מעוניינים להכניס – אך בשל מערכות הבחירות החוזרות ונשנות ואילוצי הקורונה – עד היום זה לא קרה, ויציאה לסבב בחירות נוסף עלולה “לתקוע” את החוק והשינויים ההכרחיים לפחות עוד חצי שנה – אם לא יותר.
אילו שינויים למשל? רק בשנת 2017 עודכן החוק כך שיחול גם על מתחמי פינוי-בינוי ולא רק על מתחמים חדשים, שינוי אשר הביא עימו צרכים מיוחדים. למשל – שיתוף פעולה עם העיריות.
ועדות התכנון המקומיות לא אהבו בלשון המעטה את העובדה שהותמ”ל נמצא מעליהן בהיררכיה ויכול לכפות עליהן תוכניות לבינוי בתוך תחומן, ורק לאחרונה נכנס שינוי כשבפעם הראשונה בארץ הוגש פרויקט של חברת כח נדל”ן בעיר לוד, מתחם הצופים, לותמ”ל ב”מסלול עיריות בשיתוף היזם” – דבר שצפוי להביא למהפיכה בכל הנוגע לקידום תוכניות התחדשות עירונית במרכזי הערים.
בנוסף, בשל היקפי הבנייה השונים, הקטנים יותר, בפרויקטים של התחדשות עירונית עלתה מן השטח הדרישה להפחתה של מספר יחידות הדיור המינימלי בתוכניות הותמ”ל – מ-750 (או 500 במקרים מסוימים) ל-300 יח”ד ואף פחות מכך – כפי שגם ממליצים אנשי המקצוע.
אבל סבב בחירות נוסף בשנת 2021 יעצור הכל.
משמעות עצירת הליך אישור השינויים בחוק והארכת תוקפו בשל היציאה לבחירות היא עיכוב של שנה לפחות בבנייתן של עשרות אלפי דירות בכל רחבי הארץ.
על מקבלי ההחלטות להבין את דחיפות הבעיה, שעבור רבים אינה חשובה פחות מניהול הקורונה, מינוי פרקליט מדינה מחליף או מנכ”ל חדש למשרד ראש הממשלה החליפי – עניינים בהם עוסקת הממשלה במקום בדברים החשובים באמת.
בכנות, המצב לא פשוט, ואולי הרכבת כבר יצאה מהתחנה – ומי שייפגע מכך שוב, כמו תמיד, יהיו הזוגות הצעירים שלא יכולים לקנות דירות ובעלי הדירות הקשישים שממתינים לפינוי-בינוי, בבתים מטים לנפול ומוזנחים.
אבל אנחנו ננסה לפעול ככל יכולתנו עד הרגע האחרון.