בתקופת הקורונה העולם עצר מלכת ומפעלי הייצור של האלומיניום נאלצו להפסיק את עבודתם וכך נוצר מצב בו מדינות רבות הסתמכו על מלאי הרזרבות שלהם לשימשו בייצור ותעשייה. בטווח הקצר התעשיות השונות הצליחו להמשיך ולעבוד כמתוכנן אך ככל שתקופת הקורונה התארכה נוצרה בעיה של היצע וביקוש שגרמה לעלייה ניכרת במחירו של האלומיניום. סגירת מפעלים במדינות רבות והמצב המתוח בגבול אוקראינה רוסיה שנחשבת לאחת היצרניות המובילות של אלומיניום לא מוסיף למצב.
נתונים מראים שרק מתחילת שנת 2022 מחיר האלומיניום על ב24% והמחיר עומד כעת על כ 3,100 דולר לטונה מעוקבת. מחיר זה הוא המחיר הגבוה ביותר שידע האלומיניום בעשור האחרון, וירידה במחיר לא נראית באופק.
מה הופך את האלומיניום למתכת כל כך מבוקשת?
לאלומיניום שימושים רבים במגוון תחומי תעשייה, ייצור, רפואה, מזון, תחבורה, חשמל ובנייה אשר מסתמכים על יתרונותיו הרבים:
- מוליך חום וחשמל
- עמיד בפני אש
- עמיד בפני תנאי מזג האוויר
- ניתן לצביעה בקלות ומהירות
- נוח לעיבוד ולכיפוף
- נחשב למתכת קלת משקל אך מאוד עמידה וחזקה
כל אלה עוזרים למעצבים, לאדריכלים ולמפעלים יצרניים להוזיל עלויות, לייצר מוצרים קלים יותר, יעילים יותר ובעיקר לעצב מוצרים יפים יותר.
“אני מתייחסת לאלומיניום כחומר ביד היוצר”, אומרת מיכל ליבנה בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב בעיר חיפה, “בעזרתו אני מצליחה להרחיב את גבולות המסגרת ולהציע ללקוחות שלי פיתרונות יצירתיים שנותנים מענה המשלב בתוכו מראה אסתטי תוך שמירה על פונקציונליות מלאה”.
מכניסים את האלומיניום לבית ולעסק
בתקופת הקורונה אנשים גילו מחדש את הבית וניצלו את הריחוק החברתי לשיפוצים ותיקונים שונים. אחד מהשיפוצים הנפוצים היה התקנת פרגולה מאלומיניום על הגג, במרפסת או בחצר הבית.
כפועל יוצא מעליית מחירו של האלומיניום כחומר גלם וכתוצאה מהתייקרות בעלויות היבוא שלו, נצפתה גם עלייה במחיריהן של הפרגולות.
“בשלושת החודשים האחרונים נאלצנו להעלות את המחיר כמה וכמה פעמים ונראה שעד היום היתה התייקרות של 15% במחירי הפרגולות מאלומיניום וזאת בגלל התייקרות היבוא לארץ” אומר שרון יצחק מנכ”ל ביתא – עיצובים מתקדמים באלומיניום.
באופן מפתיע עליית המחירים לא הובילה לירידה בכמות המכירות. דווקא להיפך. חלה עליה במספר ההזמנות של פרגולות וחיפויים מאלומיניום. יצחק מסביר מדוע “עליית המחירים לא השפיעה על כמות ההזמנות כיוון שאנשים במקום לצאת לחופשה בחול, החליטו להשקיע את הכספים שלהם בשיפוץ הבית. יותר ויותר אנשים מזמינים חיפוי בקליק דמוי עץ ונותנים לחדר השינה או למרפסת מראה של בית מלון יוקרתי”.
גם אורין סילבר בעלת סטודיו buxa המתמחה בעיצוב חללים מסחריים אומרת ש”האלומיניום נותן פתרון מעולה לחיפוי דמוי עץ והביצוע הרבה יותר פשוט. אם בעבר היה מגיע צוות של עובדים לבצע התקנות וחיבורים הרי שכיום ניתן להסתפק באיש צוות אחד שעושה הכל תוך זמן קצר”.
אין ספק שהשימוש באלומיניום משנה את עולם התעשייה ומשמש כפיתרון יעיל לאורך זמן הן מבחינת הנראות והן מבחינת הפונקציונליות.
אחרי הקורונה – מה צפוי לקרות למחירי האלומיניום?
במקרה הזה עלינו להביט אל המזרח הרחוק ולבדוק כיצד מתנהלת סין, יצרנית האלומיניום הגדולה בעולם. כמעט 70 טונות של אלומיניום ראשוני מיוצרים מסביב לעולם בשנה אחת כאשר על מחצית מהתפוקה אחראית סין.
שיקום הכלכלה בסין הוא הפתרון המתבקש על מנת לספק את כמויות האלומיניום הנדרשות במקומות שונים בעולם. עם זאת, מומחים בתחום מזהירים שיהיה צורך להגביל את ייצור האלומיניום בכדי למזער פליטות פחמן לאחר שנים של ייצור אלומיניום בכמויות יתר.
עם סגירת מפעלים רבים שפתיחתם מחדש לא נראת באופק, התייקרות האנרגיה ומגפה עולמית שעודה משפיעה על העולם בכל התחומים- נראה שרק הזמן יספק מענה ברור לגבי התייצבות מחיר חומרי הגלם בכלל, והאלומיניום בפרט.